Okupacions a Lleida

CSO Lo Pati de les Moreres

Av. Tortosa nº70 (al costat de les piscines), Pardinyes, Lleida.

Lo Pati és un gran espai que va ser okupat el 17 de maig de 2003 desprès d’estar 5 anys abandonat. És propietat de l’ajuntafems de Lleida i abans hi havien els tallers de l’empresa de serveis.

Consta de dues naus, una més petita i una altra més gran, i un gran pati amb moreres.

S’hi realitzen principalment concerts, però també es duen a terme altres activitats com jornades de debat.

No hi ha un horari estable i està obert quan s’hi realitzen activitats.

okupacions1

Kan Parra:

Va ser desallotjada el 29 de juliol de 2004 quan portava més d’un any i mig okupada.

Es trobava situada darrera la universitat d’agrònoms de Lleida.

Al principi servia de vivenda a diverses persones i desprès varen decidir aprofitar una de les naus per realitzar-hi múltiples activitats.

okupacions2okupacions3

Joan Baiget

Aquesta casa es trobava al carrer Joan Baiget nº15 (molt a prop d’hisenda i del rectorat de la UdL) i va ser okupada el 19 de novembre de 2003. Quinze dies després (l’1 de desembre) era desallotjada pels mossos d’esquadra, que van aprofitar un moment on no hi havia ningú a la casa.

Mentre que els i les okupants retiraven les seves pertenences de la casa, un noi va ser ruixat amb esprai i retingut dins la casa durant 45min. Els mossos el van portar a l’hospital i també el van denunciar, però el cas es va arxivar.

La casa es va utilitzar com a vivenda i centre social.

El Kasc:

Es trobava a les Escales de St.Llorenç, al cor del Casc Antic de la ciutat.

Va ser okupat el 16 de desembre de 2003 després d’una cercavila pel barri on es denunciava l’especulació ferotge que sofreix. La cercavila va ser vigilada per nombrosos agents dels de paisà i antidisturbis dels mossos, així com agents de la policia municipal, que no van poder impedir l’okupació.

La casa es va utilitzar com a vivenda i centre social fins que un mes després va ser desallotjada violentament pels antiavalots dels mossos d’esquadra que a les 7h del matí van rebentar la porta de la casa i van fer fora a les persones que hi dormien.

Aquest desallotjament, que ja era el tercer a la ciutat en 3 mesos (amb Joan Baiget i la CNT de l’edifici dels sindicats), va provocar la posada en marxa de la campanya “3 mesos, 3 desallotjaments” en defensa de les okupacions.

elkasc1elkasc2elkasc3

CSO LA GÀBIA

El CSO la gàbia es va okupar a l’agost del 2004. La gàbia és el nom que van posar a una torre de la sortida de Lleida. Està situada a la sortida de Lleida per Pardinyes, al camí de Llívia. Era una casa que limitava entre l’horta i la ciutat.

La casa es va okupar després dels desallotjaments del Kasc i Kan Parra.

El CSO la gàbia era propietat de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) i portava més de 5 anys abandonada. Van convertir una casa deshabitada en una casa nova, oberta a la cultura i a la formació intel·lectual, donant utilitat social a un immoble. La gàbia era, doncs, una vivenda i centre social.

Al CSO la gàbia hi havia:

–         Local d’assaig

–         Taller de pintura i fusteria

–         Taller de serigrafia

–         Hort comunitari

–         Arxiu de publicacions de diferents associacions.

–         Tallers, kafetes, xerrades, concerts, passis de documentals.

Va ser un centre social molt actiu, on es feien activitats setmanals i, durant la vida de la gàbia, es van fer molts actes públics, accions de protesta i campanyes. Va ser tot un exemple d’okupació i resistència a Lleida.

http://www.moviments.net/lagabia/

El CSO la gàbia va ser desallotjat el juliol de 2006, il·legalment, sota l’aprovació de jutges i saltant-se qualsevol protocol de desallotjament.

A primera hora del matí del dia fatal, havien 2 persones dins del CSO la gàbia i van venir els antidisturbis a desallotjar la casa. Els hi van deixar menys de 30 minuts per treure les seves coses i amb menys d’una hora la casa era a terra. Van quedar moltes pertinències de gent i del centre social. Tot va ser molt ràpid i el desallotjament va ser totalment il·legal, ni les advocades ho sabien.

Actualment, on hi havia el CSO la gàbia, ara hi ha un solar.

lagabia1lagabia2lagabia3

BSO LA RÀBIA

El novembre de 2007 va ser okupada una vivenda al C/Felip da Silva, al barri de Pardinyes. Amb poc temps fou okupada la casa del costat. Durant un any les dues cases van ser utilitzades com a vivenda, però al novembre del 2008, es va inaugurar el centre social als baixos d’una de les vivendes, els Baixos Socials Okupats (BSO) la Ràbia.

Des de que va començar el procés contra la ràbia, aquest ha estat ple d’irregularitats. Les cases okupades a Pardinyes eren part d’una mateixa propietat, a nom de la constructora Kimonofox. Les cases portaven abandones varis anys.

Tenien els permisos per enderrocar les cases però no tenien cap projecte d’edificació.

Als BSO s’hi feia setmanalment:

–         Taller de solfeig i harmonia musical

–         Taller de guitarra

–         Taller de respiració i relaxació

–         Taller de clown

També es va fer:

–         1a mostra internacional de resistències creatives contra la cultura de la dominació i el control social.

–         Concerts, xerrades, passi de vídeos, activitats.

–         Era un espai on es reunien altres col·lectius i on es va intentar agrupar els diferents col·lectius dels moviments socials de Lleida.

El dijous 19 de febrer de 2009 va haver el judici contra els BSO la ràbia (3 persones imputades per lo civil) i el desallotjament es va fer al juliol del 2009. El mateix procediment de sempre, menys d’una hora i tots fora. Van tirar terres i sostres a terra, i no va ser fins al novembre o desembre del mateix any, que es va procedir a enderrocar els BSO, la casa del costat i dues cases més que es van okupar i hi vivia gent.

Actualment, on hi havia el CSO la ràbia, ara hi ha un solar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

La C.N.T-A.I.T de Ponent:

El Sindicat d’Oficis Varis (SOV) de la CNT es va crear a finals del 2002 i va ser el 16 d’octubre de 2003 que es van decidir a okupar la 5ena planta de l’edifici dels sindicats que havia quedat lliure després del trasllat de les oficines del INEM que hi havia a la 4rta, 5ena i 6ena plantes.

L’espai va ser desallotjat el 6 de novembre amb la complicitat de CCOO i UGT que volien que se’ls otorgués a ells aquestes 3 plantes.

El SOV de la CNT però, no es va quedar quiet i el 10 de setembre de 2004 okupaven un pis de la 4arta planta del nº30 de la Rambla de Ferran, un edifici que es troba en un sòl que es Patrimoni Sindical Acumulat de la CNT.

Des d’aleshores, la CNT Ponent ocupa aquest espai i s’hi han realitzat nombroses activitats que podeu consultar a la seva pàgina web: www.cnt.es/flponent

Per contactar amb ells i elles ho podeu fer a: CNT-AIT Ponent
Rambla Ferrán nº30, 4art.1ª, Lleida
Apartat de correus, 847, 25080 Lleida
flponent@cnt.es

Casal de Joves:

L’octubre del 2011, un grup de joves de Lleida va decidir okupar un edifici al centre de la ciutat on poder dur a terme diferents activitats.

Tot i que els mossos els van desallotjar el mateix dia, i que el propietari ha retirat l’acusació, el ministeri fiscal la manté i el proper 25 de febrer volen jutjar 3 joves per aquests fets, acusats d’un delicte d’usurpació i amb una petició de 4500 euros de multa.

Des de l’assemblea per l’okupació volem mostrar el nostre rebuig a aquest judici i donem tot el suport als 3 joves encausats i a la campanya Tots som casal. Està clar que no els hi agrada que es generin alternatives, però tot i les adversitats, demostrarem que si ens autogestionem i autoorganitzacem som imparables!

més info: http://casalpopulardejoves.blogspot.com.es/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s